VEVŐTÁJÉKOZTATÓ

– AMIT A KERÁMIA BURKOLÓLAPOKRÓL  TUDNI   KELL-

 

Olasz csempe beszerzésünk közvetlen import révén valósul meg, közvetítők nélkül, így a rendkívül kedvező árak mellett rugalmas ügyintézéssel és rövid határidővel tudjuk az árut biztosítani. Az olasz csempék mellett forgalmazzuk még hazai, spanyol, horvát, lengyel gyárak termékeit is.

Jelen Vevőtájékoztatóval szeretnénk segítséget nyújtani a burkolólapok kiválasztásához és felhasználásához, hogy a nálunk vásárolt burkolat hosszútávú  megelégedettségét szolgálja.

 

A burkolólap kiválasztása

Kopásállóság:

A burkolólapok kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy milyen igénybevételnek lesz kitéve a burkolat.

Pei I – II.: Kisebb igénybevételnek kitett helyiségek burkolására javasoljuk. Pl.: fürdőszoba, hálószoba …

Pei III.  : Közepes igénybevételnek kitett helyiségek. Pl.: nappali, folyosó

Pei IV – V: Nagy igénybevételnek kitett helyek:, Pl.:konyha, nappali, közlekedők, stb

Minőség:

Az I.osztályú lapok mellet forgalmazunk osztályos termékeket is, ezek ára lényegesen kedvezőbb, mint az I.o. lapoké. Minden burkolólapon fel van tüntetve a minőségi osztály.

/ Osztályos lapok: II. o., III.o., MS: kb.75% II.o. 25%  III.o./ Ezek a lapok valamilyen okból nem felelnek meg az I.o. kritériumának, az alábbi hibák merülhetnek fel: méretpontatlanság, tónusbeli eltérések, felületi hibák, égetési hibák, mázhibák, stb.

Osztályos  termékekre reklamációt nem áll módunkban elfogadni, ezekre garanciát nem vállalunk.

Az égetés során a lapok 3-8 % közti térfogatveszteséget szenvednek, ennek következtében a kemencéből kikerülő lapok között igen jelentős méretszóródás jelentkezik. Ennek kiküszöbölésére a gyártósorba az égetés után és a dobozolás elé egy számítógép- vezérlésű fotocellás “kalibráló” gépet iktatnak, amely minden egyes lapot oldalanként három ponton megmér, és a közel azonos méretűeket együvé válogatja. A méretosztályozás során kialakuló egyes csoportokat jelölik az ún. kaliber számmal, ami a névleges mérettől való eltérés mértékét jelöli. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy egy 30×30 cm névleges méretű padlólap a valóságban sohasem pontosan 300×300 mm, hanem kaliberosztályától függően annál néhány milliméterrel nagyobb vagy kisebb is lehet. Ráadásul azonos kaliberen belül is van a méretpontosságnak egy szabványban meghatározott tűrése, ami annál “tágabb”, minél nagyobb méretű, és minél magasabb hőmérsékleten égetett lapról van szó. A lapok méreteltérése Európai Szabvány szerint + vagy -0, 6% lehet a lap méretéhez képest. Ennek az a következménye, hogy paradox módon egy 10×20 cm-es, 950 C-on égetett falicsempe sokkal méretpontosabb, mint pl. egy hatszor drágább, 40×40 cm-es gres porcelán padlólap. Ebből következően minél nagyobb méretű lapot használunk, annál szélesebb fugahézagot kell alkalmazni. Kivételt képeznek a rettifikált /lézervágott/ lapok, melyek széleit egyesével levágják, így teljesen méretpontosak.

Az égetés során bekövetkező zsugorodás miatt a lapok enyhén görbék, „hasasak”,mely szintén nagy méretű gres lapoknál jelentkezik fokozott mértékben a szabvány lapméretéhez viszonyított tűréshatár- meghatározása miatt. Ez a gyakorlatban a hosszúkás,pl. 30x60cm méretű lapoknál okozza a legtöbb problémát,  mivel ezeket általában eltolással szeretnék leburkolni, de feles eltolásnál nagyon látványos lehet a görbeség. Ennek kiküszöbölésére javasoljuk az 1/3-os eltolás alkalmazását.

Reklamáció

Annak ellenére, hogy a kerámia lapokat szigorúan ellenőrzik, esetleges minőségi hibák előfordulhatnak. Ilyen esetben a számla és a dobozokon szereplő adatok bemutatásával jelezze minőségi kifogását. Ahol vevői tévedés, ill. kivitelezési hiba állapítható meg, reklamációt nem fogadunk el.  A minőségellenőrző vizsgálat költséggel jár, melyet az a fél visel, akinek a hibájából a vizsgálat bekövetkezett.

Mennyiség meghatározása, rendelés

A mennyiség meghatározásánál figyelembe kell venni az alábbi tényezőket:

  • I.osztályú burkolólap szállítmány is tartalmazhat néhány hibás darabot

( a szabványok első osztály esetén 5% -ot fogadnak el ).

  • Néhány lapot vágni, fúrni kell, tehát számolni kell bizonyos selejttel is.
  • A lerakás befejeztével helyes elrakni kb. 1 m2 lapot a későbbi esetleges javításhoz

A burkolandó felület területéhez viszonyítva átlagosan 10 – 15 %-kal több burkolólapot érdemes vásárolni,  rendelni. A mennyiséget gondosan kell meghatározni, mivel utánrendelés esetén nem biztos, hogy a más gyártásból származó burkolólap teljesen azonos lesz a felhasználttal.

 Minta utáni rendelés

A mintapanelek, mintalapok alapján történő rendelésnél figyelembe kell venni, hogy a mintadarab, illetve a leszállított áru általában nem azonos gyártásból származik, ezért kis mértékű eltérés lehet, mely elsősorban a burkolólap színtónusát érinti.

Az áru átvétele

Kérjük ellenőrizze, hogy azonos kaliberű és tónusú lapokat kapjon! Ezek az adatok a dobozon vannak feltüntetve. Egy burkolatba mindig azonos kaliberű lapot szabad beépíteni.

A gyártók a burkolólapok egy dobozra eső  m2 mennyiségét nem 100%-os pontossággal adják meg / pl. kerekítés miatt/, ill. előfordul, hogy a fugákat is beleszámolják, tehát a ténylegesen leburkolt felület mennyiségét adják meg.

Burkolás

A burkolatépítés egy önálló szakma, ezért kérjük, bízza igényes, referenciával rendelkező szakemberre! Burkolás előtt, kérjük, ellenőrizze a lapokat! Ha látható hibák fordulnak elő, azt jelezze. Burkolás után látható hibákra reklamációt nem fogadunk el.

Javasoljuk, hogy a színátmenetes lapokat a burkolás megkezdése előtt rendezze el egyéni elképzelése szerint.

Kültéri burkolás:

Kültérbe természetesen csak fagyálló burkolatot szabad felhasználni. A lap fagyállósága önmagában nem biztosítja a burkolat fagyállóságát, ennek rétegrendjét szakemberrel kell megterveztetni, flexibilis ragasztót kell használni a hőingadozás miatt. A lap választásánál vegyük figyelembe, hogy kültérben gyakran éri nedvesség, ezért lehetőleg csúszásmentes lapot válasszunk a balesetek elkerülése érdekében.

 

Tisztítás

A fugázó anyagot a lapokról időben el kell távolítani. A már megkötött fugázó eltávolítása nehéz vagy egyáltalán nem lehetséges. Csúszásmentes lapok esetében a lap felületének durvasága miatt fokozottan ügyeljünk, hogy ne égjen rá a fugázó, ezen lapok tisztítása általánosságban is nehezebb. Ráégett fugaréteg eltávolítására javasoljuk speciális vegyszer, ún. cementfátyol-eltávolító alkalmazását /üzletünkben kapható/. Sötét színű fugázó anyag használata előtt tisztíthatósági próbát kell végezni.

A burkolat tisztításához enyhén lúgos vagy semleges hatású tisztítószereket, illetve a kereskedelemben kapható csempetisztító szereket használja.

Külön említést csak a polírozott, fényezett kivitelű anyagában színezett lapok (levigato) felületvédelme érdemel: a polírozás megnyitja az anyagában színezett greslapok felületi pórusait, így ezek a szennyeződésre fokozottan érzékennyé válnak, intenzív használat és gyakori takarítás mellett a nyitott felületi pórusok eltömődnek szennyeződésekkel, a burkolat mattá, szürkévé, fénytelenné válik. Ennek megelőzésére a csiszolt lapokat burkolás után egy speciális, átlátszó védőfilm réteggel szokták bevonni /impregnálni/, ami eltömíti a felületi pórusokat és megakadályozza az elkoszolódást. Ez a védőréteg időszakonként felújítandó! Erre csak intenzív használat során van szükség, (üzlethelyiségek, vendéglátó egységek, stb.)

 

Őszintén reméljük, hogy tájékoztatónkkal segítségére lehetünk a burkolólapok kiválasztásában és felhasználásában. Természetesen készséggel állunk rendelkezésükre  további  információkkal.

 

csempe – padlólap – szaniter – kád – hidromasszázs medence – csaptelep – zuhanykabin – fürdőszobai kiegészítők – csemperagasztó – fugázó – térkő – laminált padló

építőanyagok komplett választéka